Biseri panonske prirode

 In Zanimljivosti

Biseri panonske prirode

Nekada beše more… Sada plodna ravnica, rasprostranjena da ni oko ne može obuhvatiti tu širinu. A po njoj rasuti biseri panonske prirode …

Gornje podunavlje
Na severozapadu Bačke, zagrljeno Dunavom, nalazi se Gornje podunavlje. Ovo ritsko područje, ravno i po malo ustalasano, vrvi od života. Stvarno nije lako reći ko više uživa u pogledu, ljubitelji životinja, biljaka ili jednostavno ljubitelji lepih predela. Priliku za posetu ako je imate greh je ne iskoristiti.

Koviljsko-petrovaradinski rit
Koviljsko-petrovaradinski rit je kompleks barsko-močvarnih i šumskih ekosistema. Glavne karakteristike koje ga čine veoma značajnim su raznovrsnost očuvanih oblika ritova: ade, rukavci, meandri, mrtvaje. Zatim, raznovrsnost biljnih zajednica ritova: ritske šume ispresecane barama, močvarama, livadama i tršćacima. Posebnu vrednost predstavlja bogatstvo biljnog i životinjskog sveta.

Carska bara
Carska bara, zaštićeno je prirodno dobro od velikog značaja smešteno u međurečje Tise i Begeja. Banatski Amazon stanište je za veliki broj retkih ptica, divljih životinja, insekata i čuvar netaknute prirode. Pored retkih ptičijih vrsta mogu se videti i veoma retke biljne vrste kojima pogoduju močvarna i slatinasta staništa. U rezervatu može se pronaći desetak biljnih vrsta koje se nalaze na listi prirodnih retkosti kao što su beli i žuti lokvanj, gorocvet, iđirot, vodeni orašak.

I to nije sve…

Predlažemo da pogledate

Postavi komentar

Kontaktirajte nas

Koristi druge simbole captcha txt