Begečka jama

 In Reke i jezera

Park prirode Begečka jama nalazi se na teritoriji Vojvodine na teritoriji grada Novog Sada. Zahvata površinu nešto manju od 500 hektara, pod zaštitom je države kao značajno prirodno dobro. Park prirode se nalazi u južnom delu Bačke, na levoj obali Dunava u naselju Begeč. Predeo je prekriven rečnim šumama, trskom i barsko-močvarnim florom. Klima je umerno-kontinentalna, leta su duga i topla, a zime hladne i oštre. Begečka jama je rukavac Dunava koji je zbog svoje specifičnosti, očuvane prirode a i zaštićen zakonom. U sastav parka prirode ulaze rečne grede i mrtvaje, fluvijalno jezero i Šašićeva ada.

Park prirode, Begečka jama, je pecaroški raj koji ima veliki turistički potencijal. Najpoznatiji njeni stanovnici nekada su bili labuđi par Pera i Marija, koji su terali svoje potomstvo prema futoškom ribnjaku u kome je bilo najviše ribe za prehranjivanje. Danas je situcija nešto drugačija: ovde je sada čitavo labudovo jato, ali i druge ptičje vrste kakve su riđoglava i patka njorka, liska, veliki vranac… Bečka jama je pravi raj za poznavaoce prirode i ljubitelje retkih i ugroženih biljnih i životinjskih vrsta.

Na prostoru Begečke jame u sklopu očuvanja prirodnih vrednosti, kao vid mera zaštite primenjuje se izmuljavanje, ograničeno korišćenje hemijskih sredstava, zabrana privredne eksploatacije trske, kulturno ponašanje i sakupljanje svih vrsta otpada, kao i revitalizacija ekosistema.

 

Predlažemo da pogledate
Showing 4 comments
 • бачванин
  Reply

  Увек сам се питао зашто јама није више посећена и зашто нема више приче и садржаја за децу и љубитељ природе… Нови Сад на 20так минута одавде… не разумем.. Деца иду на екскурзије нпр на Засавицу (што је у реду) а Бегечку јаму не посећују да ја знам никада.

 • Danica
  Reply

  Ja ću Vam reći zašto! Nema ekskurzije, nema odakle da se naplati bar 3hilj od sramote jer je Novi Sad na samo 15-tak minuta :/

 • Uncas
  Reply

  Nema posećenosti i interesovanja,jer je zapušteno i devastirano SVE od obale,preko same Jame jezera do infrastrukture…SRAMOTNO…Treba pristojan i ozbiljan projekat uređena obale,doka za čamce i plovila(koja su bez motora),eventualno malog dela za kupače,i samog objekta koji treba srušiti i podići pristojan i uklopiv u ambijent kompleks ,prevashodno namenjen za decu i turiste,uz bogat sadržaj sportskih terena i amfiteatar,ili sli…i sve kontrolisati od strane nadležnih službi,i inspekcija…Zahtevno deluje,ali tako se to radi…tamo negde …U Srbiji dok neko nekom ne turi kintu u džep ,a ovaj ne u—e sve -ništa nikad biti neće,nažalost….U potpisu-Meštanin!

 • Мамбо
  Reply

  Има ли неки редован превоз од НС да стаје ту?

Postavi komentar

Kontaktirajte nas

Koristi druge simbole captcha txt